onsdag 24 september 2008

-Hur gör man för att lära barnen hur dom skall göra när dom har bommat? frågade Gurli mig i duschen vid Medel DM. Det var ingen lätt fråga att svara på. Speciellt när jag själv, alldeles för ofta, de två sista åren fått totalt hjärnsläpp när skärmarna inte har hängt där jag har tyckt att de skulle vara. Det Gurli och jag fick lära oss när vi lärde oss att orientera på 60-talet var att "boxa in" kontrollområdet. Med det menas att man går 50 meter norr ut, 50 meter väster ut, 50 meter söder ut, 50 meter öster ut och så vidare tills man hittade skärmen. Det är ju ingen som har tid med i dagens snabba orientering. Tore Lyth brukade säga att man skulle sätta sig på en sten och ta ett djupt andetag. Vitsen med det rådet var att man skulle sansa sig och försöka läsa in sig. Och det är ju ett bra råd för om man inte vet vart man är kan man ju inte hitta kontrollen.
I boken "Full koll Orienteringsteknik från Gul till Orange" läser jag: "Om du känner att du har tappat riktningskänslan, stå då still med båda fötterna i marken och passa in kartan noga med hjälp av kompassen." I boken finns en del andra tips som man kan tänka på för att undvika komma snett, springa åt fel eller använda fel teknik i förhållande till sträckans svårighetsgrad.
Jag skall kolla med våra blivande 13-14-åringar om de vill vara med i en studiecirkel under vintern med den här bokens som grund. Funderar också på att starta en cirkel i GOF:s regi för alla klubbars barn- och ungdomstränare som handlar om att lära ut orienteringsteknik från grön till gul nivå.
Solen skiner. Det är skönt. Såg två citronfjärilar igår!
Snygga träd med vissnande löv-lista:
1 Lönn
2 Vårtbjörk
3 Ek