måndag 10 augusti 2009

Släktträff


Dålig uppdatering den här helgen men all tid och ork har gått åt till lördagens släktträff.
Jag, Systerdalkulla samt kusinerna Anders, Stefan och Eva hade bjudit in hela släkten på min pappas sida till släktträff till Vamlingbo nästan längst ut på södra Gotland. Planering och fixande har tagit nästan ett helt år och till slut blev vi 56 släktingar som träffades. Vi hade kunnat vara flera men drygt 20 kunde inte vara med.
På programmet stod otendag, faster Ingers släktforskning, gruppfotografering, lättsamma teamlekar med Svågerdalmas, genomgång av farmor och farfars gamla foton, vykort och tidningsurklipp som faster Gittan hade med sig, middag och prat, prat, prat, prat...
Det var verkligen roligt att få träffa allihopa som var med. Det är många som jag nästan aldrig träffar. Speciellt roligt var det att få träffa kusin Maria som jag inte har sett sedan hon var cirka ett år och som de flesta i släkten aldrig hade träffat. Det kan bli så ibland.

Faster Inger berättade lite om släkten och bland annat så har det visat sig att min pappas farmors mammas mammas (tror det var så) pappa, Lars Strömberg, var strandridare i Ljugarn.
Vid freden i Brömsebro 1645 lämnade Danmark Gotland till Sverige och efter det omorganiserades bland annat tullväsendet efter svenskt mönster. På Gotland innebar det att stränderna delades in i strandridaredistrikt. Strandridaren skulle bevaka stränderna och ta upp tull för det som infördes vid hamnarna och stränderna. Strandridare var en tulltjänsteman.
Vid hamnen i Ljugarn finns Strandridaregården bevarad och inredd efter vår släktings bouppteckning med inventarier med mera från Fornsalen.

Släktens strandridare var från Västergötland. Övrigt släkt på farfars sida är mest från Gotland, Öland och Småland. På farmors pappas sida är det bara Fårö som gäller och på hennes mammas sida är det Småland.

Så några riktiga gutar är vi inte vår släkt. Det lär visst krävas sju generationer bakåt för att bli godkänd. Undrar om det verkligen finns någon gotlänning som uppfyller det kravet? Vi bor ju trots allt på en ö som har bedrivit sjöfart och handel vida omkring i tusentals år och det är nog en hel del som har blivit kvar här istället för att återvända till sin hembygd.
Som till exempel min finlandsvenska Fiskgubbe.