onsdag 30 oktober 2013

SILVA-TOPPMAN

Orientering förr i tiden del 29

Så här såg mitt första kartfodral ut. Just det här kan vara mitt eller pappa Tores.SILVA- TOPPMAN det riktiga kartfodralet för tävlingsorienteraren
Kartfodralet är i första hand avsett för tävlingskartkort eller mindre särtryck, som fasthålles av genomskinliga platskant på stödskivan.. Kartan är lätt åtkomlig för inprickning av kontrollerna.

Kartfodralets baksida har två fickor. I den övre placeras SILVA kontrollkort och i den undre kontrollangivelserna. När den transparenta skyddsklaffen öppnas, kan kontrollkortet stämplas utan att kortet behöver dragas ut.

Silva-Toppman är tillverkat av vinylplast. Ett mjukt, smidigt och segt material, som dock i kyla blir något sprött, varför då en viss försiktighet tillrådes vid användningen.

Så här gick det till: Vad jag minns hade pappa Tore med sig en karta till mig. (Eller så fick man kartan när man kom till tävlingsplatsen.) På kartan hade han ritat in extra meridianer med röd bläckpenna. Kartan stoppades in i fodralet tillsammans med stegremsan. På stegremsan hade jag skrivit hur många steg jag hade för varje millimeter. 1 millimeter=50 meter.
När det var dags för start fick man startkortet och så sprang man fram till brädan (eller bordet) där man ritade in sin bana på kartan och stoppade i startkortet i fodralet. Inritningen ingick i tävlingstiden och det gällde att rita rätt och snabbt.
Stämplarna var färgstämplar och när det regnade flöt all färg ut över startkortet!
Så var det förr i tiden när jag började orientera!