fredag 3 april 2009

Stress eller början på demens?

Snabba förändringar. Vinterdäcken som kändes sååå rätt förra veckan känns sååå fel den här veckan. Ingen jacka idag, bara tshirt och kofta på. Härligt! Allergin och värken ställer till det för mig men det är bara att bita ihop.
Hörde äntligen tranorna idag så jag vek av från min runda och tog stigen till fornborgen vid Nygårdsmyr. Såg tranorna flyga lågt över vassen samt fyra rovfåglar cirkulerande lite högre upp. Måste ta med mig kikaren och Fiskgubben nästa gång. Han har bättre koll på rovfåglarnas namn än vad jag har.
Såg några svalört i Kräklings grannhäck. Blommor är jag mycket bättre på.

I går kväll var det GI:s och SISU:s årsmöten. Trots goda mackor och lite sång och musik mellan de olika programmpunkterna blir det mycket segt med två årsmöten samtidigt. Har svårt att sitta still i tre timmar. Från orienteringen är vi representerade av Cilla i SISU:s styrelse och av HansaEric som lekmannarevisor för GI. Årsmötet antog nya riktlinjer för Barn- och Ungdomsidrotten på Gotland. Alla röstade ja utom bowlingen som la ner sin röst. Jag fattade inte varför och jag tror att det inte var någon annan heller som gjorde det.

I senaste numret av tidningen turist läser jag om konsten att hitta rätt. Vi orienterare har svårt att förstå att det finns människor som har svårt att hitta, men Nils Dahlbäck, Linköpings universitet, säger att det finns människor som är födda med nästan ohjälpligt dåligt lokalsinne. Precis som en del människor ha dyslexi och andra dyskalkyli. Och visst är det så att vi har träffat på orienterare som hela tiden har svårt att hitta rätt trots att de är intelligenta och duktiga löpare. Alltid lika svårt att förstå varför dom inte hittar i skogen. Professor Sven Ove Ögren, Karolinska institutet, säger att han är övertygad om att förmågan att hitta rätt till stor del sitter i hjärnan och har med hippocampus att göra. "Vid hjärnskador, Alzheimers sjukdom och andra sorters demens, liksom vid vid svår ångest och långvarig stress, drabbas ofta hippocampus, och lokalsinnet försämras då drastiskt." Fiskgubben håller inte med mig när jag säger att jag börjar bli dement när jag de senaste två åren gjort minst en miss på nästan varje bana jag har sprungit. Eller när jag inte vet vad jag skulle hämta i köket och så vidare. Han säger att det beror på att jag tänker på så mycket annat. Vet inte om jag håller med honom.
Å andra sidan.. tänker på Studenten när han var yngre och var med och orienterade. Tack vare sträcktiderna kunde vi se att det till exempel varli ka lång tid till en enda kontroll som resten av banan. - Varför? - Började tänka på mitt spel. Jo, jo...