fredag 3 juli 2009

Linnéa och Peter Öberg till 3-dagars

Solen går ner vid rauken Jungfrun och Lickershamn
Kvällens motionsorientering var inte vid Ihreviken utan vid Lickershamn som är närmaste viken söder om Ihre. Men även här finns solnedgång och en krog med mycket god mat. Sånt man behöver efter orienteringsslit i värmen.
Studenten dammade av sin kompass och pinne för att ta sig en runda i skogen. Det är snart två år sedan sist så han glömde att tömma och så vek han bort den fjärde kontrollen. Kom till femman före fyran men var nöjd ändå eftersom han hade bättre tid en sin gamla mamma.
Jag gillar terrängen söder om Lickershamn. Vätarna, sankmarkerna (som förvånansvärt var fulla med ljummet vatten) och höjderna är mycket tydliga och går mycket bra att orientera efter. Missade inget men det finns inget flyt i orienterandet och skogslöpningarna och som vanligt ramlade jag. Den här gången blev det bara ett sår i höger hand.
Kartan vid Lickershamn har funnits i 40 år. Det var våra andra moderna karta på Gotland. Den första var Kronvald vid Ekstakusten. Modern var lika med 25000-del och flerfärgstryck!
Första 3-dagars arrangerades för 40 år sedan på dessa kartor. Jag var 14 år och tävlade i YF. YF betydde Yngre Flickor. Jag minns att vi som vanligt fick rita in våra banor på de två första etapperna. Inritningen ingick i tävlingstiden! Vid tredje etappen fick vi för första gången färdiginritade banor och det var mycket nervöst. Varför minns jag inte. Jag ledde min klass och startade 30 sekunder före min klubbkompis Bittan som var en duktig löpare. Så det var ju lätt för henne att springa ifatt och sedan klämma till mig på spurten. Men det gjorde hon inte och jag vann klassen med 22 minuter. Syster Dalkulla blev två och Bittan kom sist. Hon var nog mera nervös än vad jag var.
Årets 3-dagars arrangeras i Bunge på norra Gotland. Fin terräng och förhållandevis många höjdkurvor. LandslagsLinnéa deltar och är naturligtvis storfavorit i D 21 Elit. Klubbkompisen och Nordiska Mästaren Peter Öberg är också på plats men endast för att träna och vara prisutdelare vid 3-dagars. Stor ändå för oss här på ön!