söndag 13 januari 2013

Mera orientering i Småland

Som jag tidigare har skrivit delade BPA, då förr i tiden, ut stipendier som bestod av en resa med tävlingar. Jag har berättat om BPA-resorna 1969 och 1970 då jag var yngst i gänget och här kommer lite om resan 1971 då jag var näst äldst.

Orientering förr i tiden del 25I början av augusti 1971 åkte vi som var 1970 års stipendiater till Tranås för att tävla. Gert Lundqvist, VOK, var vår ledare och övriga med på resan var Mats Swensson, Svaide, Torgny Samuelsson, Bro och Ulla Nyström, VOK. Anders Runander, VIF Gute, anslöt till gruppen per cykel.
Vi bodde i OK Illerns klubbstuga och första dagen tränade vi på en gammal  grön 25 000-del vid sjön Illern. Jag har kvar kartan men minns ingenting av banan eller terrängen.
Lördag och söndag deltog vi i Tranåsträffen. Kartorna var modernare och nyritade. Tror att skalan var 20 000-del. Minns att jag tyckte banorna var lite väl lätta samt att det var många backar i terrängen.


Tävlingen var så modern att min klass hette D 15 (samma som dagens D 16). På tävlingarna här hemma hette klassen fortfarande ÄF (Äldre Flickor). Jag blev 2:a på tiden 30.33 och segrare var Smålandsflickan Lillemor Eliasson. (Några år senare var hon med i landslaget och tävlade. Ännu senare med som landslagsläkare.)
Efter tävlingen besökte vi Tranås och jag köpte en grön paprika, rätt ny grönsak för mig, och någon sorts sesamsfrökaka. Typ som lördagsgodis. Det hade varit bättre om istället valt en påse med vanligt godis för på kvällen blev jag dålig i magen och fick feber som satt i resten av helgen.
Vet inte vad paprikan spelade för roll i insjuknandet men jag minns att jag trodde att det var så.


Var naturligtvis inte speciell pigg och jag kom på 4.e plats hela 8 minuter efter Lillemor som åter vann.

Torgny Samuelsson, Bro OK, tävlade i yngre juniorklassen och kom på 15:e plats första dagen och på tredje andra dagen. Nu för tiden säljer Togga återvinningsbara byggvaror.

Ulla Nyström, Visborgs OK, tävlade i yngre flickklassen och blev tvåa båda dagarna. Ulla heter numera Kronander och tävlar för OK Roxen. Dessutom är hon syster till VOK-Lena och moster till landslags-Linnéa.
Mats Swensson, SOK Svaide, tävlade i de yngre pojkarnas A-klass blev 18:e grabb första tävlingen och 3:e  andra dagen. På den tiden var Mats min granne och även hans yngre syskon Sanna och Pelle var med och tävlade. Tror inte att han orienterar längre.
Vår ledare Gert tävlade i herrarnas eliklass med 30:e plats som resultat båda dagarna. Numera tävlar han för Bro OK och tillhör eliten i H 60-klassen.

Och här är Anders Runander som var kär i Ulla och cyklade hela vägen från Västervik till Tranås för att också få vara med och tävla. (Högerklicka så kan du läsa texten bättre.)
Och Anders orienterar fortfarande. Här är beviset:


Trosabygdens OK:s vice ordförande på väg i mål vid 10-mila 2011. Vet inte om Anders fortfarande är vice ordförande i sin klubb men jag antar att han orienterar ännu.