onsdag 30 september 2009

Svamppaj

Paj med trattisar och brandgul trumpetsvamp

75 g smör
1 dl kesella
2,5 del vetemjöl
1,5 liter svamp
1 gul lök
1 msk smör
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
3 ägg
2 dl vispgrädde
1 dl mjölk
2 dl riven västerbotten- eller cheddarost

1. Skär smöret i bitar och hacka ihop med mjölet. Tillsätt kesella och arbeta ihop till en deg. Tryck ut den i en pajform, ca 24 cm i diametern. Nagga med gaffel och låt vila kallt i 30 minuter.
2. Sätt ugnen på 200 grader.
3. Förgrädda pajskalet i 10 minuter.
4. Stek svampen och krydda med salt och peppar.
5. Skala och skiva löken. Fräs löken.
6. Vispa ihop ägg, grädde och mjölk.
7. Fördela svampen och löken i pajskalet. Strö över osten. Häll över äggstanningen.
8. Grädda i nedre delen av ugnen i 25-30 minuter.
Går bra att byta ut en del av svampen mot lättkokt palsternacka. Också gott att lägga i 1 dl grovt hackade valnötter.