lördag 9 mars 2013

Ännu mera orientering i Småland

Skol-SM i Jönkping 1971. Skolans manliga gympalärare följde med som reseledare. Vi orienterare fick, trots vår ringa ålder, klara oss själva hela helgen. Han var nämligen mycket intresserad av en äldre kvinnlig elev som tävlade i friidrott. (Jag tyckte det var läskigt med en "gammal gubbe" som intresserade sig på det viset för en ung flicka. Senare har jag förstått att han inte var så gammal, snarare bara några år äldre än oss elever.)

Orientering förr i tiden del 26
Antingen var vi i Husqvarna eller i Jönköping. Inkvartering i gympasal och dålig sömn som vanligt.
Jag minns båda banorna, den från Skol-SM:et och den från söndagens tävling, men minns
ingenting om hur allt annat var. Jo, förresten... tror det var kallt och regnigt. Not my favorite!
Skalan är 1: 20 000 och de bruna strecken är bevuxna sankmarker eller mossar.Här ställdes jag inför min svåraste bana. Orkade inte tänka så mycket utan tog stigar eller la på kompassen.
Mellan fyran och femman valde jag att följa höjden, ångrade mig och gick upp en bit för att få springa i lättare terräng. Ångrade mig igen, sprang ner och kunde följa ett spår nerför.  Kan fortfarande inte begripa varför jag inte som vanligt tog stigen runt. Suck!
Bak på min karta läser jag att Bittan blev fyra, 6.11 efter segrarinnan och kom på 13:e plats 9.32 efter. Var inte alls nöjd.Dagen efter bjöds vi på en superenkel bana. På den tiden var svårighetsgraderna för de olika tävlingsklasserna var inte på något sätt reglerade.
Min vana trogen blev det mycket stigspringning eftersom det inte fanns så mycket annat att välja på.
Jag blev sjua av 93 anmälda. Tiden var 3.11 efter ettan.
Det förvånar mig ibland att jag kunde springa på så pass fort eftersom jag aldrig har varit någon duktig löpare.