måndag 4 april 2011

Orientering förr i tiden del 6,5

Skolorientering - ännu mera vansinne

Högstadiet
Gympafröken hade samlat alla i samma årskurs i aulan på Södervärnskolan. Hon stod på scenen och visade hur man la ut kompasskursen och så körde hon in kompassen i magen för att visa oss hur man skulle följa kompassen. Med stora kliv klev hon över scenens golv och jag höll på att dö.

Gymnasiet
Andra året drabbades jag av samma fröken igen.
Vi orienterare i min klass, det vill säga jag, Bittan och Anna-Lena, fick i uppdrag att hjälpa till med skolans orienteringsdag. Tror det var en poängorientering i samma område där vi hade orienterat på mellanstadiet men på en mycket nyare karta.
Eftersom det var blytunga trästolpar som skulle sättas ut och sedan plockas in så fick vi hjälp av skolans manlige gymnastiklärare som skjutsade runt oss i sin bil. Vi genomförde vårt uppdrag.
Det närmade sig slutet av höstterminen och gympafröken skulle berätta om våra betyg. Jag ser i hennes papper att jag har fått ett streck i orientering.
- Du får inget betyg i orientering för att du inte var med på orienteringsdagen.
- Va? Jamen, jag var ju med och arrangerade.
- Men PO sa att han fick göra allt själv.
- Meeeen... Jag vann skol-DM och slog Gurli Hörnell som blev Tröjmästare i år.
- Du får väl visa till våren vad du kan.
Så j-a korkat!
När våren kom var mitt ben gipsat. Jag hade ramlat på en av hennes lektioner med hennes favoritsport volleyboll. Ingen uppvärmning och ledbanden gick av.
Glömmer det aldrig.

Bosöns IFHS
I början av min fritidsledarutbildning på Bosöns IFHS åkte vi till Lillsved för att tävla i orientering.och volleyboll mot deras elever. Blev väl mer eller mindre chockad när jag fick kartan i handen. En gammal 25 000 - del och banan var rejält lång!
Men på Värmdön stämde i alla fall höjdkurvorna och jag tog mig runt. Lät några av klasskompisarna springa med mig. Huvudsaken var att vi vann men propaganda för orientering var det knappast.