fredag 8 april 2011

Orientering förr i tiden del 7

Första moderna kartan på GotlandDen första moderna kartan på Gotland hette Kronvald och var ritad över skogen längs med Ekstakusten.
Första gången den användes var 1968 till ett Regionsmästerskap för ungdomar. Regionen var Gotland, Stockholm, Södermanland och Östergötland. Varje distrikt fick ställa upp med tio deltagare i varje klass, ÄF-YF-ÄP-YP och så turades distrikten om att arrangera mästerskapen.
(Så småningom lades tävlingarna ner och ersattes med läger. Nu för tiden finns inget av detta kvar. Tråkigt, men varken ledare eller ungdomar har tid med sommarläger nu för tiden.)
Jag var bara 13 år och uttagen att tävla för Gotland i YF. Vid starten trissade Bro-Evert upp mig rejält och försökte skrämma mig med hur svårt det var med den nya kartan och alla nya karttecken. Det lyckades han med och jag minns att jag gjorde ett klassiskt parallellfel. Se den röda ovalen på kartan. Där någonstans stod jag i en stig-staketkorsning och försökte ta mig in till kontrollen med hjälp av kompassen. Det gick inte så bra eftersom jag befann mig i fel korsning. Jag var ute mer än timma och placerade mig bland de sista.

Första sommartävlingen


Dagen efter Regionsmästerskapet arrangerades den första sommartävlingen. Den kallades Semesterlunken och prisutdelare var ekonomiminister krister Wickman. Det var stort på den tiden!
Jag tror att pappa Tore var en av arrangörerna eftersom vi tältade på ängen vid Kronvalds fiskeläge. Den här dagen gick det bättre och jag blev bästa gotländska i YF. Jag lyckades slå ett år äldre Birgitta. Det var stort för mig.

Kartan användes flitigt och banan du ser ovan är från Roma IF:s 1-dagars 1972. I plastfickan med kartan ligger en trasig och gulnad lapp med resultaten. Jag läser:
1  Bittan 38,87
2  Jag  40,24
3  Ann Henriksson, OK Orinto  45,28
4  Lena N  50,58
5  Eva Smith, IK Tjelvar  52,20
6  Ingela Wulff, Växjö OK  62,62

OBS! Hundradelarna!