fredag 2 augusti 2013

Motionsorientering på skjutfältet

"Brentman" hade strängat en särdeles lång 7:a (ett himla dumt gotländskt påhitt att Öppen 7 får vara upp till 4 km lång) så jag valde den kortare 3:an istället. Banan bestod av fler kontroller än 7:an och en del var samma så det spelade inte så stor roll att det blev en delvis lättare bana.
Tofta skjutfält är naturligtvis en mycket öppen terräng men vissa föremål, cementväggar och hus, är inte med kartan så det kan vara lite klurigt att orientera. När man skall ta sig över stora öppna områden gäller det att vara noggrann med riktningen för det är lätt hänt att det blir "snespring" så det gäller även att hålla i kompassen och komma ihåg vilken vildrosbuske man har siktat in sig på.
Men har man tur ser man skärmen när det är 240 meter kvar ...


Kom snett från höger över vägen och såg skärmen på 240 meters avstånd!
 Till 7.an var det lite skog att springa i men marken var täckt av ljung. Borde inte sånt markeras med till exempel lila färg så gamla tanter med korta ben kan välja en annan väg? Eller kanske rosa kan gå bra.

Ser lätt ut va?
Men, men ... höjden är så liten att den inte syntes
bakom den militära väggen som inte finns med på kartan. 

Det blå till vänster är havet.
Utsikten får man "på köpet".
Många stigar är det på skjutfältet men alla är inte speciellt bekväma att springa på. Många av dom är knöliga endurospår och andra är igenväxta spår efter stridsvagnar.
Tofta skjutfält är ett stort och havsnära område mellan Västerhejde och Tofta. I många år har området varit stängt för allmänheten men när militären försvann från ön har området öppnats så att vi alla kan beskåda vilken "öken" försvaret har gjort av ett av Gotlands finaste naturområden. Detta har även gett möjlighet för oss orienterare att orientera där och för FMCK att bedriva sin motorcykelverksamhet i endurospåren.
Men nu har försvaret bestämt sig för att stänga området igen för att kunna bedriva träning för soldater som skall till Afghanistan. Sanslöst! Det finns inget som kan få mig att förstå meningen med detta slöseri med människoliv, miljön och skattepengar.
Nej, låt oss få behålla området till rekreation. Det mår vi alla bättre av!

PS Noterade att salmbären på de öppna fälten var mogna. Inte alla som hinner lägga märke till sådana viktiga saker.
PS Såg två rådjur vid 7:an.