onsdag 30 november 2011

Orientering förr i tiden del 19

Pappa Tore
Min pappa Tore var i 30-årsåldern när Robban Ahrling lärde honom orientera i Visby AIK.
Tore gick till sjöss när han var 15 år och gick i land när han var omkring 28 år. Han fick jobb i Visby hamn och där jobbade han när Robban lockade med orienteringskurs.
Tore hade aldrig idrottat men blev ändå en av de bättre orienterarna i sin åldersgrupp.

Ser att Tore har en medalj runt halsen. Eller kanske är det en budkavle?
Jag vet inte när och var bilden är tagen. Blev aldrig av att fråga. Tråkigt!
Själv fick jag hänga med bak på Tores moppe ut på tävlingar. När jag var åtta år tog han körkort och köpte en bil och så kunde hela familjen få följa med.
Orienterarna i Visby AIK bröt sig ur klubben och bildade SOK Svaide i mars 1966. Tore var kassör, ungdomsledare, banläggare och senare även kartritare.

Här är en av banorna Tore strängade. Fröjel var ett av hans favoritområde.
Förstår det eftersom han bodde i Eksta på gränsen till Fröjel när han var liten.

Tore sitter vid körsbordet i trean på Signalgatan och ritar på Visby SO.


Visby SO ritades av Arne Philip med hjälp av Tore till Korp-orienteringen 1971.

Jag har markerat en massa kontrollpunkter på kartan. På baksidan står: Gröna-hängt ut själv Rosa-varit vid vid fri orientering, punkt.o. o cykel.o. o linje.o.
Det finns även två starpunkter på kartan. Nästan i kartans nv hörn finns en av dom på en åker. Där var målplats för Korporienteringen 1971. Platsen kallades SM-platsen för att SM i varpan hade kastas någon gång där. Numera hittar man Gråbo centrum på samma ställe.
Korpeorienteringen var på den tiden en stor tävling som var viktig att vinna. Jag och Bittan vågade inte tävla mot varandra så vi bildade lag tillsammans med vår handbollskompis Birgitta. 

I mitt album läser jag:
Korpen -71
Vinnare klass 9 -flickklassen
Inga-Britt Larsson, Birgitta Håkansson och jag.
 

2 kommentarer:

Lennart sa...

Inte vet jag om det var samma bil som när du var åtta år, men visst hade Tore en vinröd Opel Rekord i början av 70-talet? Gick bland smågrabbarna i klubben under namnet "Gevaliaburken".
Kartan Visby SO var, om jag minns rätt, före sin tid på flera sätt. Förutom att skalan var 20.000-del (kanske första på Gotland?) så hade bygget av "nya" landsvägen väl knappt påbörjats trots att vägen är med på kartan. När vi senare hade träningar på kartan minns jag att man sprang bland grävmaskiner och mätpinnar.
Inget vidare segerleende. Måste ha varit motljus... ;-)

Marie-Louise sa...

Första bilen var en bubbla. Sen minns jag inte så noga.