torsdag 7 april 2011

Ruin och grop

Nu är även grön-vita gruppen igång med  sin orienteringsträning.
Vi började med tre nya karttecken - ruin, naturlig grop och grävd grop.
Ruinen är en gammal koja som Lennart och grabbarna byggde för nästan 40 år sedan.
- Kojan är nästan lika gammal som Bob.
- Oj, oj, sa gänget och stirrade förrundrade på Hampus pappa.

Vi fortsatte till en naturlig grop. Den var fylld med vatten så vi enades om att det kanske skulle ha varit ett blått groptecken.
Jag visade gänget de gamla pinnarna som är typiska rester av en kontrollsställning. På så sätt kunde vi vara säkra på att vi var vid rätt grop. Det finns nämligen en gropliknande formation ganska nära gropen på kartan.
Vi kollade även in stenen som finns i kontrollringen. Det var för ovanlighetens skull en rejäl sten.

Sedan blev det tuvor, vatten och taggar. Vi kom fram till hygget som inte längre är ett hygge. Vi kunde räkna till elva grenvarv på tallarna så det är nog väldigt mycket dags för revidering.
Vi hittade den grävda gropen samt även några av de andra. Vi kollade in skillnaden mellan en grävd och en naturlig grop.

På väg tillbaka mot stugan passade vi på att kolla stenen vid den gamla landsvägen. Det är ingen vanlig sten utan en milstolpe som visar att det är en halv mil därifrårn till Visby domkyrka.

Fri fart mot stugan!


1 kommentar:

Lennart sa...

Japp, kojan byggdes på en "hajk", bör ha varit -72 eller -73. Från början var det två kojor (eftersom det var många svaideungar som ville vara med och bygga), den andra låg litet längre åt SV (närmare stigen) tror jag.
Populär kontrollpunkt på träningar, jag tror till och med att vi använt kontrollplaceringen "mellan kojorna" vilket väl måste vara ganska ovanligt.