tisdag 16 juni 2009

Anna

Anna From-Lindqvist heter min "gamla" Bosönkompis. Vi gick fritidsledarutbildning tillsammmans på Bosön för ungefär "100 år" sedan. Henne besökt jag i söndagskväll och hela dagen igår. Vi har inte träffats sedan 1986 så det var riktigt roligt att få träffas igen.
Anna bor i Skellefteå och driver ett framgångsrikt företag, EUNIQ`EM, som säljer utbildningar och mentorskap. Hon arbetar på med sitt företag med full energi och stor glädje trots att hon har varit med om det som kan är det värsta kan hända en förälder. Två av hennes fyra barn finns inte längre. Respekt Anna! Respekt!


En bild från "Norran" där Anna är värdinna på en Lionsfest.

Pelle och Karin

Farbror Pelle och faster Karin bor i Piteå. Karin är från Piteå och dom flyttade dit när Karin gick i pension för åtta år sedan. Dess förinnan bodde dom i Upplands Väsby i ungefär 40 år! Pelle arbetade på flygplatsen i Bromma och Karin som kassörska på Konsum i Upplands Väsby.
Pelle är min gudfar. När jag föddes var min pappa på sjön och när det det var dags för mig och min mamma att åka hem från BB kom Pelle och några av pappas andra syskon för att hämta oss. In i bilen med allihopa och så glömde dom min mamma kvar på BB. Pelle och farfar var dom enda i släkten som hade körkort och bil , så när det var dags för utflykter så klämdes hela släkten in i deras två bilar.
Pelle, som fyller 76 år i morgon, kör fortfarande gärna bil. På grund av NATO-övning i Luleå fick vi inte ta med oss hyrbilen söderut. Pelle och Karin hämtade oss och skjutsade oss sedan vidare till Skellefteå. 32 mil på en dag. "Pelle hämtar" brukar han säga.

Glim eller blära eller...?


Har aldrig sett en sådan här blomma förut. Kan det var någon sorts glim eller blära? Eller är det någon annan blomma? Någon som vet?

Är spelemännen som oss orienterare?

Och det fina vädret byttes ut mot moln och tidvis regn.
En bit utanför Luleå ligger Gammelstads kyrkstad som är en av Sveriges 14 världsarv. Första gången jag besöker en kyrkstad och det beror på att dom endast finns i norra Skandinavien. Är inte där så ofta.
Runt kyrkan finns det små röda hus som människorna övernattade i när dom reste till kyrkan vid olika helger. Stugorna kallas kyrkstuga och var det första fritidshuset för vanlig folk.
Vid Gammelstaden finns också Hägnans friluftsmuseum. Där var det spelmansstämma. Slog mig att det påminde mycket om en stor orienteringstävling. På scenen spelade "eliten" som några intresserade sig för, runt omkring i området stod spelemän i klungor och spelade för sig själva och resten av folket gick omkring, pratade och fikade. Fattar du?
I alla fall lika fanatiska, nördiga och fantastiska som oss orienterare.Finns ju också annat att lyssna på...

Tror jag var på Ormberget 1982. Åkte dit efter alla kulturintryck och sprang en runda på 8,9 km.