söndag 3 juli 2011

Orientering förr i tiden del 16

Snart är det även dags för 3-dagars. I år arrangeras tävlingen på Hellvikartan en bit söder om Lärbro.
Nu för tiden är det först 2-dagars sen 3-dagars och till sist 5-dagars. Men så har det inte alltid varit.

3-dagars 23-25/7 1970
Då på den tiden var det först 5-dagars, sen 3-dagars och ingen annan tävling.
Det var dags för vår andra 3-dagarstävling och vår trejde moderna karta. Kartan hette "Folehammar" och täckte hela området från Ljugarn i Ardre till Sjauster i Gammelgarn. Ett av mina favoritområden på Gotland med fina stränder och mycket blåbär. Tyvärr, försvann en del av våra orienteringsskogar när försvaret byggde ut radioanläggningen och ännu mera när golfbanan anlades.
Jag låg tvåa inför sista etappen 39 sekunder efter Elisabeth Olsson (numera Annersand) från IK Fryken. Jag var snabbt ifatt henne och så jagade vi tillsammans. På spurten vek jag mig och fick spö av henne med åtta sekunder. Brukar tänka på att det var synd att jag inte vågade ta i mera men jag var så itutad att jag var en dålig löpare (jämfört med Bittan och Berit) så jag vågade inte lita på min förmåga att spurta.

Här var det jag och Broarna Evert Larsson och Ville Malmqvist som fick på tafsen av GA.


Jag och Lenas syster Ulla (numera Kronander). Ser du någon likhet med landslags-Linnea beror det på att Ulla är hennes moster!
Kartan var naturligtvis i skala 1:25 000. Färgen har bleknat något så jag klämde i med lite mera färg.
(Andra etappen var i Lickershamn. Har inte kvar den kartan.)Banorna ser inte så svåra ut men eftersom kartorna inte var så detaljrika som dagens kartor så gick det väl inte att lägga banorna på annat sätt.

Vitvärs semesterby
Strax söder om tredje etappens mål ligger Vitvärs semesterby (numera Ljugarns semesterby). Det var min farfars lillebror Helmer som tog iniativet till bygget och 1955 stod den klar för att ta emot gäster.
Och ännu längre tillbaka i tiden red en av våra förfäder omkring på stranden som strandridare.
Tänk om det är så att man ärver minnen av skogar och stränder. Att minnet på något sätt lagras i generna.
Funderar på det.