söndag 26 februari 2012

Lennart Larsson


Lennart Larsson dog den 30 januari i år. Han blev nästan 89 år gammal.
Lennart började rita kartor på Gotland under 1960-talet. 1971 blev han anställd som orienteringskonsulent vid Gotlands Idrottsförbund. Hans uppgifter var allt från att rita kartor till att vara ansvarig för ungdomsläger.
Lennart ritade vår första "moderna" karta, Kronvalds 1: 25 000. 1968 arrangerade GOF Regionsmästerskap för ungdomar och Semesterlunken vid Kronvalds fiskeläge i Eksta.
Semesterlunken blev en början till vår 3-dagarsorientering som Lennart tillsammans med Torsten Blomér tog initiativ till. Vid de första 3-dagarstävlingarna var Lennart både kartritare och banläggare.
Lennart var en mycket noggrann kartritare och hans kartor stämde alltid perfekt.
Jag minns när jag som 16-åring tillsammans med min pappa Tore en helg satt inne på GI:s dåvarande kansli  (som numera är en bussstation) och fick lära oss av Lennart hur man skulle lägga träningar för ungdomar. Jag antecknade och ritade av det Lennart ritade på blädderblocket. Mina anteckningarna finns inte kvar längre men jag vet att de satt i min träningspärm i många år.
När jag blev för gammal för att delta i ungdomslägren var jag Lennarts medhjälpare vid många orienteringsläger och även vid skidläger. När jag sedan hittade på Lillkorpen (en patrullorientering för yngre skolbarn) var Lennart en av de "gubbar" som nappade på min idé och han blev sedan huvudansvarig för tävlingen i många år.
När Lennart gick i pension startade han upp en kolmila vid Lukare myr i Ala. Jag var där på besök en mörk höstkväll med mina små Strövare. Det var hur spännande som helst att gå där i mörkret fram till den ångande kolmilan där Lennart tog emot och bjöd på korv.
När min pappa gick i pension fick han hänga med Lennart i Alaskogen för att bygga på Kolarbacken och mila kol.
Sänder en tanke och ett tack till Lennart som har betytt oerhört mycket för gotländsk orienterings utveckling, både som ledare och person.


Lennart var även skidkonsulent.
Här som ledare tillsammans med Henry Lövqvist

Ingången till Kolarbacken.

Pörtet.

En liten Student och en liten Dotter vid Kolarbacken en blöt hösteftermiddag.