fredag 31 juli 2015

Astrids första bok - böcker


Eller rättare sagt Astrids första utgivna bok som utgavs 1944.
Den första boken hon skrev var Pippi Långstrump men den utgavs inte förrän året efter. Pippi var ju lite i busigaste laget för herr bokförläggare Bonnier.
Hittade den boken på loppis för 5 kronor. Tänkte att jag måste ha den bara för att komplettera "Astrid-läsandet". Har försök att att läsa Britt-Maris dagbok men nej det går inte. Språket är för gammalt och jag är för gammal för innehållet. Dubbelgammalt alltså.

Skall jag vara helt korrekt så är hennes sista utgivna bok, Krigsdagböcker 1939-1945, skrivna långt före Pippi men det var väl aldrig meningen att hennes privata dagböcker skulle bli en bok.Språket är naturligtvis gammaldags men oftast lättläst. Jag läser några sidor i taget och funderar mycket på hur mina föräldrar hade det under andra världskriget.
Jag har aldrig varit intresserad av att läsa böcker om kriget men nu är jag så gammal att jag måste lära mig Börjar förstå vad som verkligen är orsaken till flyktingströmmar, förföljelse, terrorism och utfattiga länder. Vill inte nämna herrarna vid namn som har skuld till så mycket elände i Europa och övriga världen.