måndag 19 juli 2010

Panikmörkret på Konsum


När jag vid 17-tiden i lördags ställde mig i kön till kassan på Konsum i Roma mitt på Gotland hände det. Just det som vårt "high-technade" samhälle inte klarar av någon längre stund. Strömavbrott över hela ön!
Det blev först helt tyst där i affären. Människorna där omkring stod tysta som zombies och bara stirrade. Ingen verkade fatta något. Kändes som alla hade blivit tystade av panik. Och mörkt var det verkligen.
Till slut vaknade de två unga biträdena till och började fatta att de måste göra något. Pressade av trycket från oss kunder började de ta betalt "för hand" istället för att täcka över frysarna och skicka ut oss kunder. Paniken lättade lite
Ytterdörren gick inte att öppna och paniken ökade igen.
Biträdena låste upp dörren med nyckel och skyndade sig tillbaka till kassan. Plötsligt strömmade det in fler kunder. De som hade blivit utestängda från ICA. Krisläge!
Biträdenas hjärnor klarnade lite och flickorna kom på att endast de kunder med få varor och kontanter kunde få handla. Resten fick plocka tillbaka sina varor och gå ut.
Själv var jag en duktig kund som gick runt i butiken med papper och  penna och med hjälp av mobiltelefonens lampa kunde jag skriva upp vad jag hade i korgen samt priset på varje vara. Kunderna före mig i kön lät personalen leta efter priserna. Det tog verkligen tid.
När jag sedan ställde mig i kön för andra gången var det fortfarande paniktyst. Var tvungen att lätta upp stämningen genom att säga några dåliga skämt om tillståndet och vädret, till exempel : Tur att jag slapp tvätta bilen idag. Ha! Ha!
Inte kul!
Utanför affären störtade regnet ner.
Folk stod vid dörren och väntade på att regnet skulle minska något. Själv var jag en modig tant som sprang den korta biten till bilen med kassen i handen och resultaten blev en genomblöt tant.
Ovädret fortsatte och här i vårt lilla bostadsområde dröjde det ända tills lunch idag innan internet fungerade. Lite panikläge!

PS Hoppas inte att familjen Greilert var kvar på Närsholmen och campade den dagen och natten.