söndag 19 juni 2011

Vitärtskällan i Kappelshamn


Länsstyrelsen bjöd in till vandring vid Vitärtskällan och vi passade på att få se många olika växter och elfiske.
Vitärtskällan är en källa med rik källkärrsvegetation och en slingrande bäck som aldrig blir torr eftersom vattnet hela tiden sipprar ut från strandvallarna vid östra sidan av Kappelhamnsviken.
Ängsnycklar, sumpnycklar, flugblomster, kärrtistlar, kärrull, vattenklöver, kärrknipprot, nattviol, tuvstarr, blodrot och smultron var några av de växter vi passerade på promenaden längs bäcken.

Det gula på blomman härunder är en krabbspindel. Den sätter sig på blommor som honungsbiet gillar. När biet landar på blomman fångas den av spindeln.


I den strömmande bäcken bedriver Länsstyrelsen elfiske för att bland annat ta reda på vilka fiskar och hur många som surfar in från havet för att leka.
Ett år gammal havsöring.

Spiggstim

Här skiner solen

Kvällspressen brukar tala om för oss vart solen skall skina i framtiden och enligt AB är Gotland det solsäkraste platsen under kommande midsommarhelg.
Många hoppas säkert att det stämmer för alla turer med färjan i slutet av veckan är fullbokade.
Har ett ärende i Stockholm som har väntat på att bli utfört och tänkte att det skulle bli perfekt att göra det den här veckan. Men, men... Det går ju inte att komma tillbaka!
Får fundera lite till.

Ser friidrott på tvn och vädret i Stockholm ser inte så lockande ut, regn och blåst och kallt.
Här blåser det men solen skiner och temperaturen är precis lagom.