måndag 16 augusti 2010

Lite mera VM

Kom av olika anledningar inte iväg till Trondheim och VM i orientering. Tur i oturen kan man säga även om det är en tråkig tur.
Otur att jag inte kom iväg och tur för att mitt i stort sett enda intresse var att få se Linnea springa. Såg på orientering.se att hon inte skulle få springa stafetten som hon var uttagen till. Jag blev besviken och läste i tidningen att Linnea också var besviken. Förstår det.
Fortsatt lycka till i höst Linnea!

Angående VM så läste jag en intervju i DN med Emil W. Han fick en fråga om varför de scweiziska löparna är så duktiga. Emil förklarade det med att banorna i Schweiz är så lätta att de passar de löpstarka orienterarna bäst. Duktiga löpare får framgång, blir uttagna till olika tävlingar och lär sig tekniken efterhand.
Han menade också på att det är så få orienterare i Schweiz jämfört med Sverige och det leder till att alla juniorer får större chans att utveckla sig än de svenska.

Sjäv tänker jag på tre saker:
- att en duktig löpare kan lära sig tekniken är Linnea ett bevis för. Det är mycket stor skillnad på teknikerna för flack terräng och bergig!
- att det borde finnas en orienteringstränare vid alla högskolor i Sverige så att fler juniorer får chansen att utvecklas trots att man inte har tillhört något av våra riksorienteringsgymnasium.
- att de lokala idrottsgymnasierna måste få vara kvar. Risken är mycket stor att många försvinner i samband med att den nya gymnasiereformen träder i kraft.