onsdag 14 november 2012

Orientering 12 november 1922 - 1972 - 2012

Orientering förr i tiden del 23

I boken "Gotländsk orientering 70 år" läser jag:
Söndag den 12 november 1922 gick startskottet för orientering som allmän tävlingidrott på Gotland.
De som ville vara med skulle anmäla sig senast den 9 nov. kl.6 e.m.
Det var gratis att vara med men löparna skulle ta med sig generalstabens karta i 100 000-dels skala.
Tävlingsområdet var hemligt fram till start och samlingen var vid 10-tiden vid Söderport.
Det framkommer inte hur många som deltog men i måndagstidningen fanns resultaten för de fjorton främsta i A-klassen och för de sju snabbaste i B-klassen.
1922! Då var inte ens min pappa Tore född.

Den 12 november var det dags för 50-års jubileum. Gotlands orienteringsförbund bjöd in till Jubileumsorientering med samma banor och samma karta som då för 50 år sedan.
Kartan var kompletterad med de nyare och större vägarna men annar så var det bara att försöka lista ut var skärmarna hängde mellan all ny bebyggelse.
Jag sprang korta banan som bestod av tre kontroller och jag minns att det gick ganska fort samt att jag hade många av våra Svaideungar efter mig. Kontrolldefinitionerna var inte lätta att läsa så det var lika bra att låta hela klungan hänga på.
Vi skulle vara klädda så tidstypiskt som möjligt. Jag vet inte om jag lyckades men jag minns att kängorna jag sprang i var flera nummer för stora. Det gick tydligen bra ändå.


 Ann-Marie Fohgelberg, syster Dalkulla och jag vid samlingen. Jag tror att det är den nedlagda Pressbyrån vid gamla busstationen-järnvägsstationen som skymtar bakom oss.
 
 Gurli Hörnell, VOK.
 
 Starten. Längst till vänster ser jag Torbjörn Spång, VOK och Rolf Westerlund, Bro. Barnen känner jag igen till utseendet och jag tror att killen som är tvåa från höger heter Tobias Olsson.
Undrar vem mannen i mitten av bilden är? Någon som vet?
 
  Damerna till vänster heter Margit Olsson och Tua Britze. Båda var duktiga orienterare på 30- och 40-talet.
Tjejerna till höger är VOK:arna Ulla Nyström (Kronaner nu för tiden), Lena Nyström, Gurli Hörnell, Aina Österdahl och Åsa Runander.
 
Här är kartan med definitionerna
 
 
 
För två dagar sedan var det den 12 november 2012 och 90 år sedan första orienteringen på ön.
Men nu firas det inte längre.
2011 var ett framgångsrikt år för gotländsk orientering med utmärkelser för bästa idrott, arrangemang (SM-tävlingarna), ungdomsledare (Cilla) och bästa idrottare (Linnéa). Jag tyckte det skulle vara kul att fira allt detta och 90-årsjubileum på ett enkel och roligt sätt i samband med någon tävling så att alla gotländska orienterare skulle få känna sig delaktiga i framgångarna och samtidigt ge alla en historisk tillbakablick. Så jag skrev en skrivelse med förslag om detta till Gotlands Orienteringsförbund.
Men det bidde inget! Och det har jag förståelse för. Det är inte bara jag som orkar göra så mycket längre.
Jag fick inte ens något svar på min skrivelse och det har jag svårt att förstå varför.