måndag 10 juni 2013

Till minne av Sune

Klubbens sista hedersmedlem, Sune Andersson, har avlidit och imorgon är det dags att ta ett sista farväl av honom. Sune är en av de som alltid har funnits och det känns overkligt att det inte längre är så.
Sune var en av grundarna av SOK Svaide. Tillsammans med min pappa Tore och de andra orienterarna i Visby AIK byggde de en klubbstuga vid Svaide vät i Follingbo och bildade klubben den 2/3 1966.

Bilden är från boken Gotländsk orientering 70 år.

Sune var en duktig orienterare med många segrar. Bland mina urklipp hittar jag årsstatistiken från 1969 och Sune blev årets bästa Yngre Oldboys.


Jag minns att Sune något år senare blev sjuk och att han inte längre kunde vara med och tävla. Istället blev han ännu mera ledare än vad han hade varit innan. Ordförande, sekreterare, banläggare, tävlingsledare, tävlingsanmälare ... ja, listan kan säkert göras ännu längre.
Vid upploppet med startlista och klocka. Det är nog så de flesta av oss som var ungdomar på den tiden minns Sune. Alla bilderna är från 5-dagars i Dalarna 1973.
Sune var en av mina ledarförebilder och tillsammans med min pappa och andra ledare inom gotländsk orientering hade jag ett bra stöd som mycket ung ledare.

Ikväll skall jag åka till Svaidestugan och plocka en bukett med liljekonvaljer och binda ett blått band runt omkring som en hyllning till honom både som orienterare och ledare i SOK Svaide  och till den snälla som människa han var.

Det gröna färgen står för skogen och den blåa färgen för Svaide vät.