fredag 23 maj 2014

Film från 5-dagars 1977 på Gotland

Kolla!

https://www.youtube.com/watch?v=pqRwVRoqUEg

Filmen är gjord av Visby Smalfilmsklubb (numera Smaklösa) där Svaidingen Marianne Lyth var med och gjorde filmen. Jag har aldrig sett filmen tidigare så det var riktigt kul att få kolla in hur det såg ut här för 37 år sedan.
Själv var jag inte med och gjorde något. Jag hade protesterat hej vilt mot att våra gotländska ungdomar inte fick vara och tävla. Motiveringen var att: "Då kommer inte föräldrarna att kunna vara funktionärer."
Det hade säkert gått att lösa med några ledare som tog hand om ungdomarna men jag kunde inte fäktas tillräckligt mycket för min åsikt eftersom jag befann mig på fritidsledarutbildning på Bosön.
Men resten av familjen var med och pappa Tore var banläggare för andra etappen i Linde. Bosö-kompisen Gunsan från Eksjö bodde hos mina föräldrar. Själv tågluffade jag med en annan Bosö-kompis, "Måns" ifrån Mora.

Naturligtvis var det många som var sura på mig. Det sånt man får räkna med när man vågar sticka ut hakan. En av mina (ganska) nya grannar var en av arrangörerna (inte orienterare) skällde ut mig efter noter.
I GOF:s jubileumsbok skriver författarna: "Den sedvanliga orienteringsverksamheten blev väl något eftersatt detta 5-dagarsår..."
Precis som jag trodde det skulle bli och jag tycker fortfarande det var fel att vår ungdomar inte fick vara med och tävla.

Grannen? Jo, han hälsar fortfarande inte på mig.