tisdag 23 juni 2009

Totte

På torsdag är det begravning för Torsten "Totte" Blomér. Totte var ordförande för Gotlands Orienteringsförbund 1967-1977 och därefter även hedersledamot. Som ledare var han en visionär och var med och startade Gotlands 3-dagars 1969 samt kämpade för att vi skulle få arrangera 5-dagars på Gotland 1977.
1973 blev jag invald för första gången i GOF:s styrelse som ungdomsledare. Jag minns att Totte och de andra "äldre" ledarna (jag var bara 18 år) i förbundet, men även i klubben, alltid stöttade och hängde med på mina olika förslag och idéer.
Jag anser att det är jätteviktigt att fortfarande stötta och uppmuntra de yngre som vill vara ledare. Även om livsomständigheterna är helt annorlunda idag för yngre än för 30 år sedan så måste varje litet frö till intresse för ledarskap tas vara på.
Enligt mitt sätt att se så är inte en bra ledare den som tar på sig allting själv utan den som förmår andra att även intressera sig för att vara ledare. Inte helt lätt men det är nödvändigt.
Ett minne för längesedan
Säsongen avslutades alltid med Bro:s tävling 2-milen. Vid ett tillfälle var målplatsen på familjen Blomérs gård i Stenkyrka. På den tiden fanns inga toavagnar och jag tror att det var så att alla tävlande fick använda familjens toalett. Är inte helt säker på att det var så men jag fick i alla fall gå in där. Och dom hade tavlor på toalettväggarna! Jag blev djupt imponerad och för mig var det höjden av rikedom. Tänka sig... att ha tavlor på toan!