Första moderna kartan på Gotland
Den första moderna kartan på Gotland hette Kronvald och var ritad över skogen längs med Ekstakusten.
Första gången den användes var 1968 till ett Regionsmästerskap för ungdomar. Regionen var Gotland, Stockholm, Södermanland och Östergötland. Varje distrikt fick ställa upp med tio deltagare i varje klass, ÄF-YF-ÄP-YP och så turades distrikten om att arrangera mästerskapen.
(Så småningom lades tävlingarna ner och ersattes med läger. Nu för tiden finns inget av detta kvar. Tråkigt, men varken ledare eller ungdomar har tid med sommarläger nu för tiden.)
Jag var bara 13 år och uttagen att tävla för Gotland i YF. Vid starten trissade Bro-Evert upp mig rejält och försökte skrämma mig med hur svårt det var med den nya kartan och alla nya karttecken. Det lyckades han med och jag minns att jag gjorde ett klassiskt parallellfel. Se den röda ovalen på kartan. Där någonstans stod jag i en stig-staketkorsning och försökte ta mig in till kontrollen med hjälp av kompassen. Det gick inte så bra eftersom jag befann mig i fel korsning. Jag var ute mer än timma och placerade mig bland de sista.
Första sommartävlingen
Jag tror att pappa Tore var en av arrangörerna eftersom vi tältade på ängen vid Kronvalds fiskeläge. Den här dagen gick det bättre och jag blev bästa gotländska i YF. Jag lyckades slå ett år äldre Birgitta. Det var stort för mig.
Kartan användes flitigt och banan du ser ovan är från Roma IF:s 1-dagars 1972. I plastfickan med kartan ligger en trasig och gulnad lapp med resultaten. Jag läser:
1 Bittan 38,87
2 Jag 40,24
3 Ann Henriksson, OK Orinto 45,28
4 Lena N 50,58
5 Eva Smith, IK Tjelvar 52,20
6 Ingela Wulff, Växjö OK 62,62
OBS! Hundradelarna!
2 kommentarer:
På den här kartan sprang jag som 11-åring min första orienteringstävling, Korpen 1970. Vi (patrull, tremannalag) var ute nästan tre timmar och hade då bland annat ägnat en hel del tid åt att leta efter en stegräknare som en av oss tappat i ett dike. Men jag tror faktiskt att vi hittade alla kontroller!
Beträffande kartan har jag hört berättas att alla stenar som finns på den västra delen rekognoscerades av ett gäng broare (ledda av Lennart Larsson) som "gick skallgång" för att kartan skulle bli tillräckligt detaljrik...
Intressant namn på Romas tävling förresten; "1-dagars". Jag tror det berodde på att de äldre klasserna hade tvådagarstävling, men inte vi ungdomar.
Obegripligt vägval du gjorde till 7:an, måste varit snabbare längs vägen!
Jag har tagit många konstiga vägval i mitt liv men varför jag sprang den vägen till 7:an minns jag inte.
Ser att jag bommade 6:an så kanske Bittan var ifatt och sen var det bara huvudet under armen och full fart.
2-dagars var från början en tävling bara för karlar och starten för andra etappen var mycket tidigt på morgonen då kvinnor och barn fortfarande sov.
Skicka en kommentar